БРОШУРА – Европейска столица на културата

KАКВО Е „ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА”?

Eвропейска столица на Културата е един от най-разпознаваемите проекти на Европейския съюз. Проектът стартира през 1985 г. по инициатива на тогавашния Министър на културата на Гърция, г-жа Мелина Меркури.

Идеята е, да се поставят градовете в сърцето на културния живот в Европа. Чрез култура и изкуство, Европейска Столица на Културата подобрява качеството на живот в тези градове и укрепва чувството за общност на хората живеещи в тях. Гражданите могат да вземат участие в инициативите през цялата година и да играят по-значима роля в развитието и изразяването на културата на техните градове.

Европейска Столица на Културата внася допълнителен живот в избраните градове, подпомага тяхното културно, социално и икономическо развитие. Много от градовете, като Лил, Глазгоу и Есен показаха, че титлата може да бъде чудесна възможност да възродят централната си градска част, чрез творчески инициативи, повече посетители и международно признание.
Но има и нещо ,което е общо за всички европейци: Столиците на Културата изтъкват богатството на Европейското културно разнообразие и отправят нов поглед към тяхната споделена история и наследство. Те насърчават взаимното разбирателство и показват как универсалния език на творчеството отваря Европа към културите от целия свят.

СТОЛИЦИ НА КУЛТУРАТА ПРЕЗ 2017

С „Преосмисляне” като централна тема, Орхус 2017 (Дания) показва как изкуствата, културата и творческия сектор могат да ни помогнат да преосмислим и моделираме нашия основен социален, градски, културен и икономически модел на поведение и да намерим нови решения на обществените предизвикателства. Спектакъл историческа сага, изложба с експонати в целия град и по крайбрежието, „Международен Творчески Форум” и Международен детски литературен фестивал са само някои от многото събития, целящи да създадат нови начини за изграждане на нашето споделено минало.

Пафос 2017 (Кипър) ще използва своя опит в мултикултурализма и своята географска близост до Близкия Изток и Северна Африка, за да засили връзките между държави и култури. „Обединява континенти, Свързва култури” е общата нишка преминаваща през стотици събития, които чрез култура обединят града, местните жители, имигрантите и гостите на Пафос. Стъпвайки върху своята хилядолетна традиция в културния си живот на открити пространства, Пафос се превръща в огромна открита сцена, „Фабрика на Открито”, където културни дейци и граждани могат да дойдат и да  вплетат съвременните творчески тенденции и живот.

ДА СИ ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА НОСИ РЕАЛНИ И ТРАЙНИ ПОЛЗИ. ТОВА НИ ПОМАГА ДА…

СЪЗДАВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ

Всяко евро от публичните средства, инвестирано в Монс 2015 (Белгия) е генерирало между 5.5 и 6 евро за местната икономика.

Марсилия-Прованс 2013 (Франция) привлече рекордните 11 милиона посетители.

Печ 2010 (Унгария) отчете 27 % увеличение в нощувките, нараснали от 124,000 хиляди през годината на Европейска Столица на Културата.

ИЗГРАЖДА ЧУВСТВО ЗА ОБЩНОСТ

Чрез програмата „Насърчи града”, жителите на Пилзен 2015 (Чехия) идентифицираха обществените пространства, които имаха нужда от подобрение, разработиха план за действие за всяко от тях, избраха кои проекти искат да финансират и те самите помогнаха за изпълнение на подобренията, подкрепени с експертни познания и финансиране от екипа на ЕСК.

Ливърпул 2008 (Обединено Кралство) имаше почти 10 000 регистрирани доброволци, сред които  всички ученици от града, като всеки участва в поне едно събитие от програмата на ЕСК.

В Линц 2009 (Австрия) местни доброволци и студенти създадоха 900 полиетиленови животни като част от Flut („Потопът”); А проектът с училищни работилници „I like to Move it, Move it…”, разпространи инициативата в цяла Горна Австрия. Серията „Културни квартали на месеца” в целия град, създадоха собствени културни събития, провокираха пърформанси в необичайни градски места – витрини, тунели под града, автобусни линии.

ВЪЗРАЖДАНЕ НА ГРАДОВЕ

В Марсилия-Прованс 2013 (Франция) имаше и реални физически придобивки като Музея за Европейска и Средиземноморска Цивилизации. Европейска Столица на Културата беше част от инвестиционен проект в нова културна инфраструктура за повече от 600 млн. евро, което от своя страна нараства няколко милиарда евро, които са инвестирани за съживяване на града в следващите десетилетия. Марсилия 2013 получи 16 500 000 млн. евро от частно спонсорство от 207 фирми.

 

В Кошице 2013 (Словакия), частният сектор и местните университети работят заедно, за да превърнат и подчертаят как в един индустриален град културата може да изведе неговия творчески потенциал и да провокира нова културна инфраструктура, превръщайки Кошице в туристически център за региона на Карпатите.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ….

… Вроцлав 2016 (Полша) привлече една от най-големите инвестиции в историята на Европейска столица на Културата, с общо около 615 милиона €?

… Пилзен е отворил първия си инкубатор за културни и творчески индустрии „DEPO2015“ в бивше трамвайно и автобусно депо?

… когато Ставангер (Норвегия) е Европейска Столица на Културата през 2008 г., успява да осъществи културните сътрудничества, копродукции и обмени с над 50 страни?

 

… когато Брюксел е европейска столица на културата през 2000 г., градът е домакин на първия си Zinneke Parade, който, от тогава насам завладява улиците на града на всеки две години?

 

Надпреварата за титлата започва най-малко 6 години преди годината на титлата, за да се даде на състезаващите се градове достатъчно време, за да:

АНГАЖИРАТ

Своите граждани, културните, икономически и социални партньори

ДА РАЗРАБОТЯТ

Амбициозна програма, напълно интегрирана в общата стратегия за развитие на града.

ДА СЪЗДАДАТ

Нови инфраструктурни проекти, вдъхновени и посветени на Европейска столица на културата.

 

ИНИЦИАТИВАТА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА СЪЩЕСТВУВА ВЕЧЕ 32 ГОДИНИ

От 2021 г. към двата града Европейски столици на културата, на всеки три години ще има и трети град от страна, кандидатстваща за присъединяване в Европейския съюз!

 

Може да свалите брошурата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *