Информационна среща с Бюро „Творческа Европа“

На 2-ри декември в офиса на ОФ Пловдив 2019 се проведе информационна среща между Бюро „Творческа Европа“, издателства от град Пловдив и студенти от Пловдивски Университет, катедра „Културен мениджмънт“ с декан Доцент Д-р Красимира Кръстанова. Обсъдени бяха възможностите за реализиране на проекти по европейски програми „Творческа Европа“ и „Европа за гражданите“ с времева рамка 2014-2020.
Весела Кондакова – координатор на офис Култура на Бюро „Творческа Европа“ направи презентация, която представи детайлно възможностите за разработване на проекти, свързани с преводаческа и издателска дейност, като представи новости и въведенията при оценка на проекти по програмите.

Програма „Творческа Европа“ подпомага проекти в областта на култура, кино, телевизия, музика, литература, изпълнителски изкуства и културно наследство.
Програма „Европа за гражданите“ включва в задачите си насърчаване на зачитането на културното и лингвистично многообразие чрез между културен диалог.
В допустимите разходи по програмата за издателите вече се включват и разходи за разпространение, както и съпътстващите рекламни разходи за издания от 3 до 10 заглавия. Програмата не подкрепя поетични книги.

Дискусията изведе няколко предизвикателства и новости, едно от тях е поощрението на работа с млади преводачи. Подкрепят се преводи на следните езици: английски, френски, немски и испански като за проектното кандидатстване не е нужно да се използват заклети преводачи. Приоритет са преводи на творби, спечелили национални награди, а издаването на български книги в ЕС става при осигурен договор с разпространител на място.

От скоро се разглеждат и предложения за финансирания на електронни книги.
Повече информация може да намерите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *