Какво е да си добър съсед? Пловдив #заедно с Истанбулското биенале

Пловдив се включва в глобалната инициатива на Истанбулското биенале „Какво е да си добър съсед“ наред с редица градове по цял свят благодарение на сътрудничество между фондация „Пловдив 2019“ и Гьоте-институт България.

Пловдив ще се нареди до градове като Манчестър, Сидни, Хавана, Делхи и много други, които се включват в глобалната инициатива „Какво е да си добър съсед“ на Истанбулското биенале, кураторите Елмгрийн и Драгсет, графичния дизайнер Рупърт Смит и художника Лукас Васман. До септември в Пловдив на различни локации в града ще могат да бъдат видени билборди с провокативни въпроси за това какво всъщност означава да сме „добри съседи“.

Истанбулското биенале е едно от най-мащабните и престижни събития за съвременно изкуство в света и тази година то ще се проведе от 16 септември до 12 ноември 2017 г. Куратори на 15-тото издание са артистичното дуо от Скандинавия Елмгрийн & Дагсет – Михаел Елмгрийн и Игар Дагсет. Те работят съвместно от 1995 г. в сферата на пърформанса, инсталацията, скулуптурата и театъра и тази година ще влязат в ролята на куратори на едно от най-важните световни биеналета за съвременно изкуство. За тема на изданието те са избрали провокативното и особено актуално днес „Добър съсед“. С тази тема биеналето изследва как се е променил начинът на живот в частните ни пространства през последните десетилетия. Домът като част от идентичността и като начин за себеизразяване, кварталът като микро-вселена, големите предизвикателства на съжителството днес са основен фокус на голямото международно събитие.

Със същата тема кураторите на биеналето Елмгрийн и Драгсет, графичният дизайнер Рупърт Смит и художникът Лукас Васман иницираха голяма международна билборд кампания, с която да привлекат целия свят като истински съпричастен добър съсед. От Манчестър до Сидни, от Хавана до Делхи културни институции и организации показват в градското пространство внимателно подбрани от Васман фотографии с най-неочкавани прояви на съседството.

С мотото си „Заедно“ програмата на Пловдив – Европейска столица на културата изследва също трудността и радостта от съвместното съжителство, в което намира пресечна точка с темата на Истанбулското биенале тази година. Именно синхронът в концепциите и търсенията между двата съседни града, както и мисията на Гьоте-институт за подпомагане на културния обмен и диалог, се превърнаха в благодатен повод за взаимодействие.

В следващите три месеца на две от големите кръстовища в Пловдив ще бъдат показани последователно и шестте билборда от истанбулския проект. Артистичните провокации с натрапливия въпрос „Какво е да си добър съсед?” ще пробият рутината на обичайните рекламни визии, които ни следват из града и ще пренесат тук част от преживяването и атмосферата на този вълнуващ артистичен форум.

До края на юли два от билбордите от проекта бяха позиционирани на следните локации в Пловдив:

    • бул. „Източен“ и бул. „Санкт Петербург“

    • бул. „В. Априлов“ и бул. „6-ти септември“

До средата на месец август следващите два билборда от проекта могат да бъдат видени на:

  • кръстовището на бул. „Цар Борис III Обединител“ и бул. „България“

 

  • кръговото кръстовище на бул. „Христо Ботев“ и ул. „Иван Вазов“

Проектът се осъществява по покана на Истанбулската фондация за култура и изкуства – организатор на Истанбулското биенале и Гьоте-институт – Истанбул в сътрудничество между Общинска фондация „Пловдив 2019“ и Гьоте-институт България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *