Камерата Страдивариус Оркестър и звезди в „Турандот” на Античния театър

Програмата на Opera Open 2017 предлага две вълнуващи заглавия за меломаните на Античния театър през уикенда  – операта „Турнадот” в петък и концерта „Звукът на Страдивариус” в неделя.

Превърналата се в любимка на публиката на OPERA OPEN 2016, корейското сопрано Лила Лий, ще гостува отново в оперния спектакъл „Турандот” на 21 юли (петък).  Азиатската изпълнителка покори Античния театър със своята артистична интерпретация на образа на жестоката китайска принцеса и с перфектните си вокални качества. Последните анагжименти на Лила Лий през 2017 са в Операта на Верона катоТоска. На сцената ще й партнира любимецът на пловдивската оперна публика – Камен Чанев, който през лятото изпълнява ролята на Калаф в Берлинската опера! Тенорът с международна кариера пристига за репетиции в Пловдив директно от гастрол в Нова Зеландия.

Диригент на „Турандот” е Линус Лернер – артистичен директор на Симфоничния оркестър в Южна Аризона в САЩ и на Симфоничния оркестър на Рио Гранде до Норте в Бразилия.

Останалите роли в постановката на доц. Нина Найденова са поверени на Евгения Ралчева, Апостол Миленков, Александър Баранов, Александър Крунев, Марк Фаулър и Борис Кучков.

 

За първи път на Античния театър в Пловдив едновременно ще свирят 12 безценни инструмента от епохата на Страдивариус на 23 юли (неделя).  Концертът на Камерата Страдивариус Oркестър (Холандия), предвождан от виртуоза Разван Стойка, ще е музикално събитие без аналог, което ще бъде и сериозно изпитание за охраняващите екипи и застрахователните компании на инструментите, чиято стойност в милиони евро се пази в тайна. Самият Стойка свири на цигулка Страдивариус от 1729 година.

Изтъкнатите музиканти ще бъдат дирижирани от Диан Чобанов, а сопраните Вера Гиргинова, Станислава Иванова, Евгения Ралчева и Марияна Панова ще допълнят уникалния звук на едни от най-качествените струнни инструменти в света. В програмата на концерта са включени произведения от Паганини, Вивалди, Хендел, Пърсел, Верди, Пиацола и др.

Страдивариус е може би най- почитаният майстор на цигулки за всички времена. Като дете е работил в фабрика за инструменти под ръководството на Николо Амати. През 1666г. той вече е научил достатъчно, за да сложи своето име на цигулката Страдивариус с латинска форма. През 1680г. той отваря собствена работилница в Пиаза сент Доменико, където живее и работи до края на дните си през декември 1737, когато е на 93 години. Собственоръчно е изработил 1100 цигулки, виоли , виолончели и китари. Около 650 от тях са цигулки като 450 са оцелели до наши дни.

Билети за „Турандот” и за концерта „Звукът на Страдивариус” се продават на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg

OPERA OPEN 2017 е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *