Остров Адата посреща 25 международни и български артисти

„Пловдив 2019“ домакин на „Училище за спектакли 2017“

Остров Адата и река Марица ще са специален фокус в международното „Училище за спектакли 2017“, организирано от  фондация „Пловдив 2019“. Общо 19 артисти от България и шестима гости от Гърция, Ирландия, Кипър и Литва пристигат на 30-ти септември в Пловдив. В рамките на една седмица (от 1-ви до 7-ми октомври) те ще се включат в обучителен курс за развиване на уменията им в основни техники от сценографията, аудио-визуалните изкуства, работа с огън, пърформанс и инсталации.

Продуцентите Лиз Пю и Роб Хил (Великобритания), както и Алексис Джонсън – директор обучения от водещата организация в проекта „Училище за спектакли“ ще споделят опита си в артистични практики на открито. Към лекторите от пловдивска страна ще се включат дигиталният артист Петко Танчев, Весела Статкова, преподавател в специалност „Сценография“ на АМТИИ, сценографът Мария Койчева и актьорът Герасим Дишлиев.

Обучението ще се проведе в сградата на Военния клуб. На 3-ти октомври след приключване на първата теоретична сесия артистите ще се преместят на остров Адата, за да проучат острова и да добият преки впечатления от него и поречието в града. Обживяването на остров Адата и река Марица чрез артистични намеси е ключова дейност в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Развитието на проектите от този клъстер е основен приоритет в дейността на фондация „Пловдив 2019“ за тази и следващата година. Организираният в началото на септември градски пикник, с който фондацията отбеляза 3-годишнината от спечелването на титлата Европейска столица на културата, както и предстоящото сега „Училище за спектакли“ поставят началото на планираните от фондацията събития, работилници и срещи с артисти за създаването на специални концепции за реката.

В последният ден на училището за спектакли 6-ти октомври от 19.00 до 21.00 часа пред сградата на Военния клуб – Пловдив участниците в училището ще представят пред публика резултата от своето проучване и работа под формата на инсталация.

Координатори

 • Станислава Ташева, Мениджър Проекти и програми, Фондация „Пловдив 2019“ (България)
 • Даниел Чин (Великобритания) Walk the Plank
 • Александър Нейдерт (Великобритания) Walk the Plank

Фасилитатори

 • Петко Танчев, артист (България)
 • Мария Койчева, артист (България)
 • Пламен Иванов, артист (България)
 • Герасим Дишлиев, артист (България/Франция)
 • Джим Дарлинг, изпълнител (Ирландия)
 • Лиз Пю, продуцент и съосновател Walk the Plank (Великобритания)
 • Алексис Джонсън, обучаващ директор Walk the Plank & партисипаторски артист (Великобритания)
 • Роб Хил, изпълнител (Великобритания)

Гост

 • Доц. Д-р Весела Статкова (България)

Проектът „Училище за спектакли – Пловдив“ е първият финансиран по програма „Творческа Европа”, който фондация „Пловдив 2019“ реализира в партньорство с Европейските столици на културата – Пафос 2017 , Каунас 2022  и кандидата от Ирландия – Лимерик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *