Петата национална среща „Музеите и устойчивото развитие”

На 8, 9 и 10 юни 2016 г. Регионален етнографски музей, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален природонаучен музей и Художествена галерия – Пловдив, съвместно с община Пловдив, ще бъдат домакини на Петата национална среща „Музеите и устойчивото развитие”. Организатор на проявата е Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” на Министерство на културата в партньорство с Българския национален комитет на ИКОМ. Изборът на град Пловдив за домакин на музейната проява е свързан с обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.

ПОДТЕМИТЕ НА СРЕЩАТА ЗА ТАЗИ ГОДИНА СА:

1. „Личност и време – чужденци, работили за България”.

2. „Археология и иманярство – спасените реликви”.

3. „Дарителите в българските музеи”.

4. „Ролята на музеите в опазване на биоразнообразието”.

Целите на Националната среща са да разгледа темите: връзки и последици от минало, настояще и бъдеще; обмен на информация и идеи, свързани с работата на музейните специалисти в контекста на устойчивото развитие; запознаване с археологически открития и спасени реликви; запознаване с културното ни наследство в региона, извън страната и др.

Програмата включва 45 презентации и документални филми от фондовете на музеите.

Изпълнителния директор на ОФ “Пловдив 2019“ Валери Кьорлински и Станислава Ташева – мениджър проекти, ще се включат с презентации на тема:
• „Инициативата Европейска столица на културата“
• „Музеят като активен фактор в програмата на всеки град с титла ‘Европейска столица на културата“.
• „Европейски музейни мрежи и партньорства на европейско ниво“

Повече за Петата национална среща „Музеите и устойчивото развитие” можете да научите на пресконференцията, която ще се проведе на 7 юни от 11.00 ч. в Голямата конферентна зала на първия етаж в Дом на културата „Борис Христов” в Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *