“Пловдив 2019“ и Френски институт – България търсят нови проекти за Капана

Фондация „Пловдив 2019“ в партньорство с Френски институт – България стартира отворена покана за финансиране на проектни предложения по четвърта фаза на „Капана – квартал на творческите индустрии“ със специален фокус върху френската култура.

Дейностите стартират още това лято с отворена покана за българо-френски проекти в Капана. Общият бюджет за подкрепа на проекти в публично пространство, събития и градски намеси е на стойност 35 000 лв. и ще бъде отворен за кандидатстване на 1 август 2017 г.

В рамките на два месеца фондация „Пловдив 2019“ и Френският институт ще приемат предложение за проекти, които да развиват квартал Капана като център за творчески индустрии и култура. Конкурсът е насочен към реализацията на проекти, вдъхновени и посветени на френската култура. Освен представители на организаторите в журито на отворената покана влизат режисьорът Камен Калев („Източни пиеси“, „Островът“, „С лице надолу“) и арх. Любомир Георгиев – един от архитектите, които най-активно се занимават с изследването и развитието на квартал Капана.

Представителството на френския институт в България е дългогодишен и важен съмишленик на Пловдив – Европейска столица на културата още по време на кандидатстването за титлата, традиционен и важен участник в културния календар на града. На база на доброто сътрудничество през 2016-та година, съвместно с института бе организирана и първата работилница за създаване на културно пространство в квартал Столипиново, който е част от водещия за „Пловдив 2019“ проект „Махала“.

С оглед разширяване на партньорството пред броени дни на официално посещение в Пловдив бе и директора на културния департамент на Външно министерство на Франция – Августин Фавро. Дипломат с повече от 10 годишен опит, генерален секретар на Френско-германското сътрудничество, външен помощник към Г8 и Г-20 и началник на отдел „Международни икономически въпроси“ в Париж. След поредица от срещи с представители на фондацията, Френския институт  в България и Външно министерство на Франция, визитата на Фавро дойде като потвърждение по три ключови българо – френски партньорства между „Пловдив 2019“ и института на Франция, които ще се осъществят в следващите 3 години. Капана – квартал на творческите индустрии, безспорно един от  най-добрите примери за развитие на градското пространство с включване на обществения сектор и бизнеса, беше припознат от френските партньори като устойчив проект.

В приоритетите за сътрудничество между двете страни предстои да се реализират още съвместни проекти между Пловдив и Марсилия – Европейска столица на културата през 2013, също и надграждане на проекта „Махала“ през 2018 г.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *