„Пловдив 2019“ и Читалищата заедно към 2019-та

Десетки читалища от региона се включиха в събитие, посветено на добрите практики и взаимодействието между читалищата и различни организации. На форума бе обсъдена основната роля на тези уникални за България културни центрове и участието им в проекта Европейска столица на културата.

Добри практики и инициативи за сътрудничество представиха сдружение „Писалка и перо“, „Пловдив чете“, сдружение „читАлнЯта“, фондация „ Детски книги“. Представител на „Музейко“ също взе участие в работните сесии. Водещите проекти, с които читалищата могат да се включат активно, представи артистичният директор на фондацията д-р Светлана Куюмджиева.

Приветствие към участниците във форума отправи  зам.-кметът на община Пловдив Амелия Гешева и допълни, че читалищата са важна част от децентрализацията в културата, доказали са, че могат да работят заедно и обединени, и това е важна част от успеха на „Пловдив 2019“.

За уникалността на читалищата, като мрежа от културни центрове повече от 160 години, говори  Валери Кьорлински, изпълнителен директор на фондацията и допълни, че днес хората трябва да се почувстват у дома си именно там.

Събитието е част от ФОРУМ 2019 – платформа от информационни семинари и събития с основен фокус проектът „Пловдив – Европейска столица на културата (ЕСК) 2019“. Целта на семинарите е повишаване на информираността, изграждане и развитие на капацитет и създаване на основа за успешната реализация на проекта ЕСК. Темите на Фoрум 2019 се фокусират се върху основните проблеми, свързани с реализацията на проекта и целта им е да предизвикат професионални дискусии, обмен на опит и знания и обратна връзка по различни теми от културния сектор.

Линк към събитието във Фейсбук тук.

« 1 на 2 »

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *