РЕЗУЛТАТИ ОТ ЧЕТВЪРТА ФАЗА НА ПРОЕКТА / ФОКУС ФРЕНСКА КУЛТУРА

Пет френски теми влизат в Капана от следващата година

Редки образци от френското книгоиздаване, бутикови парфюми от Прованс, съвременно изкуство и интерпретации на музиката на Пиер Анри ще бъдат видени в арт квартала следващите шест месеца.

Пет са селектираните предложения от конкурса, организиран от Фондация „Пловдив 2019“ в партньорство с Френски институт – България с Фокус френска култура, които предстои да бъдат реализирани в квартал Капана до май 2018 година. Отворената покана привлече общо 49 проекта, от които 11 от чужбина и 38 от България. Културни организации, куратори и артисти от Сърбия, Франция, Япония, а от България – Бургас, София, Банкя и Пловдив, предложиха събития, социални инициативи и намеси в градска среда, посветени на Капана и вдъхновени от френската култура.

Сред одобрените проекти са „Синята брада – брак без приказка“, с пресъздаване на нетрадиционен театрален пърформанс в публична среда и интердисциплинарният проект „Фланьорът и капаните на светлината“, представящ Нина Ковачева и Валентин Стефанов, носители на наградата на ЮНЕСКО за принос в съвременното изкуство. Сред другите фаворити са представяне на редки печатни издания на френски издателства от XVI, XVII, XVIII в., специално разработен бутиков парфюм „EAU DE KAPANA“ и историята на създаване на електро-акустичната музика.

Проектите утвърждават Капана като място за творчество и забавление и доизграждат облика на ключовия за Пловдив Европейска столица на културата 2019 проект, като го обвързват активно и с образователни инициативи, важни социални теми и срещи с високото изкуство.

Общата стойност на финансирането за петте проекта е 35 хил. лева. Журито, в състав Пиер Гийме, културно аташе на Френски институт, Камен Калев, режисьор, Арх. Любо Георгиев, Д-р Светлана Куюмджиева и мениджъра на проекта Гина Кафеджиян, е предвидило и три резерви при евентуален отказ на някоя от одобрените организации

 

Избраните кандидатите имат срок до 25 октомври да потвърдят своето участие. След този период ако има отказали селекцията, журито е предвидило и три резервни проекта. Всички рецензии, препоръки и протокола на журито може да видите ТУК.

За да видите сайта на Капана натиснете ТУК.

За да посетите Фейсбук страницата на Капана натиснете ТУК.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *