Училище за спектакли 2017 – Пловдив обявява резултати от отворената покана за артисти

Фондация „Пловдив 2019“ обявява резултатите от отворената покана към артисти от Пловдив и България за участие в „Училище за спектакли – Пловдив“ с фокус река Марица и остров Адата. Обучението е безплатно и е предназначено за изграждане и развиване на умения, свързани с основни техники от сценографията, аудио-визуалните изкуства, работа с огън, пърформанс и инсталации. От Пловдив и България са кандидатствали 37 индивидуални творци, като от тях водещата организация Walk the Plank избра 19 да се включат в обучението, което ще се проведе от 30-ти септември до 7-ми октомври 2017 г. в Пловдив. Списък на одобрените участници, както и тяхната сфера на дейност от визуалните и изпълнителски изкуства, можете да видите ТУК. Към българските артисти ще се присъединят общо 6 международни представители от Гърция, Ирландия, Кипър и Литва, излъчени от партньорите по проекта. Подготвен е и списък с резервни участници от България – 4 артиста, които можете да разгледате ТУК. Потвържденията от участниците се очакват до 21-ви август.

Осемдневното обучение ще акцентира върху усвояването на основни техники в изграждането на творчески проекти на открито. Гост-лекторите Лиз Пю, Роб Хил, както и Алексис Джонсън – директор обучения, представители на водещата организация в проекта „Училище за спектакли“ ще споделят опита от събития като Деня на Манчестър. От Пловдив ще се включат дигиталният артист Петко Танчев, Весела Статкова, преподавател в специалност „Сценография“ на АМТИИ, сценографът Мария Койчева и актьорът Герасим Дишлиев.
Участниците ще се вдъхновят от остров Адата, чието обживяване чрез артистични намеси е ключов проект в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. В съботния ден (6 октомври, 2017) с участието на местната общност и пред публика от пловдивчани и гости на града, участниците ще пресъздадат артистично острова в центъра на града с инсталация пред сградата на Военния клуб – Пловдив.

Проектът „Училище за спектакли – Пловдив“ е финансиран по програма „Творческа Европа”, който фондация „Пловдив 2019“ реализира в партньорство с Европейските столици на културата – Пафос 2017 , Каунас 2022 и кандидата от Ирландия – Лимерик. Обучението в Пловдив е третото от петте поредни международни училища за спектакли (Schools of Spectacle), които се провеждат в цяла Европа от 2016 до 2018 г., ръководени от партньорската мрежа Европейска академия за изкуства на открито. Преди Пловдив домакини на проекта бяха Пафос – ЕСК 2017 и Каунас – ЕСК 2022. Водеща организация по проекта е Walk the Planк от Манчестър, Великобритания, а асоцииран партньор по проекта е Fidget Feet, Ирландия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *