Финално събитие на „Училище за спектакли“

Огнена скулптура, въздушен танц и видео прожекции бяха кулминациите на „ Училище за спектакли“ в Пловдив. 25 артисти от страната и чужбина събра фондация „ Пловдив 2019“ за една седмица като им даде пълна свобода в артистичните решения за намеси в градска среда, за да пресъздадат остров Адата – за едни малко познат, за други напълно неизвестен градски оазис, намиращ се в сърцето на един от най-динамично развиващите се градове в България.  Островът заедно с река Марица е сред основните фокуси в програмата на Пловдив – европейска столица на културата още от времето на кандидатстването на града за титлата. Обживяването на мястото и насочване на вниманието на гражданите към поречието на реката ще се приоритет на фондацията и следващите две години, където предстои да се случат поредица от артистични намеси с активното участие на пловдивчани.

Вдъхновенията от острова се пренесоха и върху посетителите и случайните минувачи, които се включиха на финалното събитие на училището в центъра на града. С „Окото“ на острова артистите показаха с прожекции многообразието на флората и фауната скрити от градския трафик под моста на реката. С акробатични движения духът на острова – символ на реката, облечен изцяло в бяло пренесе хармонията и екологичното равновесие от реката. ГорЯщият въпрос „Какво е Адата?“ бе зададен след като Духът на Адата поведе шествието от хора, пренасяйки ги метафорично в дебрите на хабитата, звукът на дърветата, шумът от преминаващите превозни средства. Реакциите на хората не закъсняха и всеки желаещ остави своето послание към мястото. Като мистика, живот, скрито съкровище, място на контрастите, пробуждане и енергия определиха острова хората не скривайки в посланията си, че това е място изпълнено с много дива природа, която трябва да пазим.

Алексис Джонсън, директор обучения от водещата организация Walk the plank на проекта „Училище за спектакли“ каза, че водещото в едноседмичното училище е обучението. „Не много може да се направи за седмица, но работихме активно – всеки е в различен отбор, има екип, който създава материален обект, има екип за огнено лого, звуков тим, правещ саундтрак, видео екип, който прави анимация от снимките, както и екип, който се занимава с представлението“ и добави, че българските артисти са на високо ниво и има много какво да покажат на световната сцена със смелите си решения.

„Училище за спектакли“ е проект, в който фондация „Пловдив 2019“ е партньор с Европейските столици на културата – Пафос 2017 , Каунас 2022  и кандидата от Ирландия – Лимерик. Училището се провежда от 2016-та като първи негов домакин бе Пафос, Кипър последван от Каунас и Пловдив. Проектът ще приключи в Лимерик, където отново ще събере артисти от различни краища на Европа, за да споделят своя опит и знания.

Повече снимки от събитието може да видите ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *