26 български фестивала бяха отличени с европейски сертификат за качество

На специална церемония, организирана от Българската фестивална асоциация (БФА), на 19 ноември, бяха наградени 26 български фестивала, спечелили европейски сертификат за качество – част от проекта „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ (ЕФФЕ). Призът „Европейски фестивал“ е официално признание за европейско качество. И трите проекта на ЕДНО – ONE DESIGN WEEK, ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DANCE WEEK са сред отличените. „Дни на музиката в Балабановата къща“ е единственият друг награден фестивал на територията на Пловдив. Сертификатите бяха връчени от Кирил Велчев, началник отдел Култура в Община Пловдив и Светлана Куюмджиева, артистичен директор на ОФ Пловдив 2019.

Фестивалите успешно преминаха през два трудни етапа на оценяване от българско, а след това и международно независимо жури. Като част от новата интернационална фестивална платформа, българските събития ще имат възможността да осъществят международни колаборации и да представят българската култура по света. Участие в проекта взеха представители на всички страни членки на Европейския съюз. ONE DESIGN WEEK, ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DANCE WEEK ще бъдат включени в международен фестивален гайд, достъпен в хартиен вариант и онлайн, платформа на топ фестивалите в Европа. Това прави информацията за фестивалите лесно достъпна за публиката, колеги в областта на изкуството, публичните органи на всички нива, спонсори и медии.
Церемонията се състоя в рамките на международната конференция на Българска фестивална асоциация (БФА) „Фестивали в черно и бяло“, част от проект „Българо-норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България“. Събитието представи двугодишния труд на БФА в посока импементиране на най–добрите практики в сферата на фестивалите, структурирани с предложения за нов механизъм за публично финансиране на фестивалите в т.нар. Бяла книга. Документът представя конкретни предложения за реформи в механизмите на публичното – държавно и общинско, финансиране за фестивали, изготвени на база на сравнителни аналитични доклади по отношение на българския и норвежкия опит във финансирането на културни проекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *