Oтворена покана Капана

Oтворена покана за участие в трета фаза на конкурс за финансиране на проектни предложения по проект „Капана – квартал на творческите индустрии“ направление „Капана: събития и намеси в градска среда“

Фондация „Пловдив 2019“ обявява конкурс за финансиране на събития и намеси в градска среда в Капана, които ще се реализират в периода декември 2016 – май 2017 г.

 

Проектът „Капана – квартал на творческите индустрии” цели да развие потенциала на тази централна градска зона като място за изследване, иновации и експеримент в областта на културните и творчески индустрии и културния мениджмънт. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата и попада в клъстера „Градски мечти“ за дългосрочни и устойчиви намеси в градска среда, преосмисляне и промяна на изоставени и забравени пространства и обновяването им за целите на културата. Чрез серия от мерки, подпомагащи артистичните инициативи и предприемачество на територията на Капана, фондация “Пловдив 2019” работи за неговото утвърждаване като първия квартал на творческите индустрии в страната. Двете последователни фази на проекта от 2014 година досега, дадоха възможност на творческите индустрии да намерят своето естествено място в квартала. Поредната стъпка цели развиването на още една страна от потенциала на квартала и привличане на публиката там.

 

Конкурсът е насочен към реализацията на:

  • Артистични намеси в публично пространство, които включват инсталации, скулптури, обекти, прожекции
  • Функционален и декоративен дизайн в градска среда, пространствено изявяване и идентифициране на квартала
  • Градско градинарство
  • Изложби, танц, театър, музика, кино
  • Акции и пърформанси

 

Общ бюджет по конкурса – 20 000 лв. Краен срок за кандидатстване – 30 ноември 2016 г.

 

Тази година жури на конкурса ще бъдат:

  • Велислава Попова – главен редактор на вестник „Дневник“. Има дългогодишен опит като маркетинг директор в една от най-големите издателски компании – „Икономедиа“. Повече от 6 години работи като репортер и редактор на рубриката „Медиа и реклама“ във вестник „Капитал“.
  • Арх. Иван Колев – експерт в НИНКН. Завършва специалност архитектура в Университетa по архитектура, строителство и геодезия. Съосновател на Инициативата за създаване на национална стратегия за недвижимото културно наследство на България (heritage.bg). Членува в Българския национален комитет на ИКОМОС и Съюза на архитектите в България – дружество „Архитектурно наследство”
  • Красимир Ставрев – партньор в студио ПУНКТ. Магистър специалност “Книга и печатна графика” към Национална Художествена Академия. Работи в сферата на брандинга и визуалната идентичност, графичния и уеб дизайн, шрифта и типографията, илюстрацията и др.
  • Светлана Куюмджиева – артистичен директор (фондация „Пловдив 2019“)
  • Гина Кафеджиян – мениджър проекти и събития (фондация „Пловдив 2019“)

 

Пълният текст на поканата и необходимите документи за кандидатстване може да намерите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *