РЕЗУЛТАТИ ОТ ЧЕТВЪРТА ФАЗА НА ПРОЕКТА / ФОКУС ФРЕНСКА КУЛТУРА

Редки образци от френското книгоиздаване, бутикови парфюми от Прованс, съвременно изкуство и интерпретации на музиката на Пиер Анри ще бъдат видени в арт квартала следващите шест месеца.

Пет са селектираните проекти от конкурса, организиран от Фондация „Пловдив 2019“ в партньорство с Френски институт – България с Фокус френска култура, които предстои да бъдат реализирани в квартал Капана от ноември 2017 до май 2018 година. Отворената покана привлече общо 49 проекта, от които 11 от чужбина и 38 от България.  Културни организации, куратори и артисти от Сърбия, Франция, Япония, а от България – Бургас, София, Банкя и Пловдив, предложиха събития, социални проекти и намеси в градска среда, посветени на Капана и вдъхновени от френската култура. Избраните кандидатите имат срок до 25 октомври да потвърдят своето участие. След този период ако има отказали селекцията, журито е предвидило и три резервни проекта. Всички рецензии, препоръки и протокола на журито може да видите ТУК!

Ето и по-детайлното описание на спечелилите проекти:

През май месец студио „Канапе“, на ул. Братя Пулиеви, в Капана ще е домакин на проекта „Синята брада – брак без приказка“.  Театър Паник Бутон от София ще представят на пловдивската публика психологичния синдром „синята брада“ чрез изключително рядката театрална форма – сайт-спесифик пърформанс, която предполага пространството, в което се играе, да бъде преобразено специално за текста и постановката. Народната легенда за Синята брада, разказана след това и в известната приказка на Шарл Перо, в този проект ще въведе посетителите в една важна социална тема, а именно капана на жените, жертва на домашно насилие. Проектът се реализира от екип с  български и френски артисти и акцентира върху културата като средство за решаване на социални проблеми на съвременното общество. Организацията ще получи финансиране от 13 000 лв. за реализиране на дейностите по проекта.

Пловдивската Фондация Култура и съвременност се фокусира върху фланьора – модерния човек, едновременно създател и потребител на изкуство. Проектът ще доведе в Капана носителите на наградата на ЮНЕСКО за принос в съвременното изкуство (2002 г.) Нина Ковачева и Валентин Стефанов, които от години работят в Париж. „Фланьорът и капаните на светлината“ е интердисциплинарен проект, в който зрителите и участниците ще могат да се видят едни от последните творби на двамата артисти, както и видео-инсталацията за открити градски протсранства „Phases of Accumulation and Extraction in a Limited Space“. Инициативата предвижда и лекция, посветена на киното в погледа на фланьора, дискусия със студенти по визуални изкуства „Градът и визуалната култура“ и литературна работилница „Les effarés“ –  „Страхът“. Проектът получава финансиране от 15 000 лв.

Първо издание на френска граматика на български език от 1869 г., както и редки печатни издания на френски издателства от XVI, XVII, XVIII в., посветени на теми философия, история, география, пътеписи, театър, законодателство и религия ще бъдат представени от първата частна книжарница в Пловдив, „София“, разположена в Капана. Проектът ще представи пред широк кръг публика книгоиздаването през колекционерската дейност на Димитър Балджиев, френски гражданин от български произход, роден в Пловдив и посветил целия си живот на страстта да издирва, съхранява, реставрира и колекционира издания от началния етап на Европейското книгоиздаване. Колекцията документира и водещата роля на френската култура по време на Възраждането и значението й за оформяне на духовния облик на България. Проектът получава 3000 лв., от поискани 3900 лв.

Бутиков парфюм, разработен от собственичката на водещата бутикова френска компания  Grasse Au Parfum ще е най-новото попълнение на бранд „Капана“.  Мелани Але работи за Пако Рабан в козметичната група BPI (марка на парфюма Issey Mikake) преди да основе своя собствена компания през 2011 г. в столицата на френските парфюми Грас. Амбицията на организаторите от Барака е Мелани да пренесе в Капана своя опит и познания в разработването на бутиков аромат с усещане за квартала. С поредица от демонстрации и френско ноу-хау Пловдивският творчески квартал ще има свой уникален за страната бутиков аромат. За да реализира идеята си, екипът получава субсидия от 2600 лв.

Българската публика за пръв път ще се запознае подробно и с творчеството на френския композитор и основоположник на електро-акустичната музика Пиер Анри. Всички произведения на Анри са създадени чрез конвертиране и редактиране на звуците. Сред най-известните му творби са аранжиментите за балетите на трупата на Морис Бежар, сред тях Орфей (1958 г.), Journey (1962 г., по Тибетска книга на мъртвите ), Variations for the Door and Sigh (1963 г.) и др. Анри създава и много фонограми за филми, театрални представления, радиопредавания, арт инсталации. Проектът е във формата на аудиовизуален колаж с негови творби, в комбинация със специфична аудио-визуална среда. Пресъздаването в реално време на колажа е със специално разработена от Михаил Големинов компютърна програма. Българският композитор е сред последователите на електроакустичната и т.нар. конкретна музика и е създател на много специални шрифтове, които се употребяват в модерната нотации. Проектът получава пълната стойност на поисканата помощ – 1400 лв.

Всички рецензии, препоръки и протокола на журито може да видите ТУК.

Повече информация може да намерите в сайта на проекта Капана ТУК.

За да посетите Фейсбук страницата на Капана натиснете ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *