Тютюневият град

Тютюневите складове в Пловдив са зона, която носи специфична история и потенциал. Макар и в по-голямата си част те да излезли от употребата, сградите не са забравени и районът очарова със своя дух и архитектура. Възможностите за частично запазване, реставриране и превръщането на района в място за култура са важни за нас. Проектът е част от активната платформа Трансформиране и клъстера „Градски Мечти“.

 

2014: През октомври 2014 г. Фондация „Пловдив 2019“ стана съорганизатор на изложбата „Изчезващият Тютюнев град“, представящи фотографии на Пенка Калинкова, както и специално създадени за събитието творби на ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“,  Национална гимназия за сценични и екранни изкуства и на студенти от АМТИИ. Беше представена прожекция на филма на г-жа Калинкова „Истории от Тютюневия град“ (продукция БНТ-Пловдив). Инициира се и обществена дискусия за историята и бъдещето на емблематичните за Пловдив сгради.

 

2015: Въпреки неизбежните промени,  „Тютюневият Град“ е фокус на нашата програма и ние работим за намиране на път за неговото ревитализиране и популяризиране на историята на мястото. Търсена и важна част в този процес е намесата на граждани и собственици на сгради в района. На 29 септември 2015 г. инициирахме обществено обсъждане на тема „Тютюневият град – възможности и очаквания“.

  • Обсъждането: бяха представени много и различни гледни точки към историята, културната стойност на сградите и на целия район, както и към техния потенциал за бъдещо развитие. Сред близо 100-те участници в обсъждането имаше множество представители на архитектурните среди в Пловдив, журналисти, културни оператори, артисти, както и собственици на тютюневи складове. Мненията на повечето от тях се обединиха около идеята за спасяването, обживяването на района и неговото инфраструктурно подобрение.
  • Визуална идентичност и уеб платформа „Тютюневият Град“: През октомври 2015 г. фондация Пловдив 2019 стартира изграждането на уеб платформа, посветена на Тютюневия Град. Основна цел на платформата е да съхрани, оживи и акумулира миналото на района, заедно с актуалните възможности и бъдещо развитие по проекта. Платформата ще е достъпна за хора от цял свят, които ще имат шанс да споделят своите познания и идеи в областта на опазване на културно наследство.                                   http://tobacco-city.plovdiv2019.eu/

Малка част от историята на Тютюневите складове:

Складовете са неизменна част от Пловдив, районът е свързан и с първия в България пример за социално предприемачество от началото на 20-и век. Известният български търговец на тютюн Димитър Кудоглу използва приходите от 2 от складовете за издръжка на създадената от него болница (Дом на благотворителността и народното здраве). Пациентите, които не могат да си позволят лечението, са лекувани безплатно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *