„Европа Транзит“

Благодарим на #Europa Transit за прекрасната спирка на пътуващото посолство в Пловдив!
#donostia2016

Повече информация за проекта Европа Транзит може да прочетете по-долу, а снимки от флашмоба може да видите ТУК.

 

На 26 юли 2016г. в Дом на културата “Борис Христов“, се проведе съвместна пресконференция на Община Пловдив, ОФ “Пловдив 2019“ и Сан Себастиан 2016, на която се представи проектът “Европа Транзит“.

Пловдив е сред десетте града, участващи в големия европейски проект „Европа Транзит“ на Сан Себастиан – Европейска столица на културата 2016. Общо десет документални филма, заснети в Сеу̀та /Испания/, Белфаст /Северна Ирландия/, Дрезден /Германия/, Вроцлав /Полша/, Сараево /Босна и Херцеговина/, Калининград /Русия/, Пафос /Кипър/, Прищина /Косово/, Истанбул /Турция/ и Пловдив ще разказват в рамките на 60 минути за моменти, в които се отстояват и защитават човешките права. През интервюта и лични срещи, всеки документален филм представя няколко различни гледни точки – на общността, на обективния журналист и на артиста, които дават възможност да се сглоби не само актуалната социална картина, но и да се покаже как културата и изкуството могат да участват активно в нея.

Екипът от Испания пристигна в Пловдив с двама топ хореографа, които потърсиха път за преосмисляне, чрез танц на изолираните групи в града. Готовият филм ще бъде излъчен на форумите на „Пловдив 2019“ и в рамките на фестивала One Dance Week през октомври, както и ще има своята премиера пред европейската публика в семейството на ЕСК и другите градове участници.

 

Екипът на проекта „Европа Транзит“, наричан още „Пътуващото посолство“ бе в града, за да заснеме документален филм, посветен на ромската общност и предразсъдъците, които съществуват за тях.

Проектът „Европа Транзит“ е създаден като реално приложение на мотото на Сан Себастиан 2016 – „Културата да живеем заедно“ и разкрива, в серия от десет документални филма, различни предизвикателства, с които се сблъскват десет европейски града.

Настоящата европейска столица на културата Сан Себастиан 2016, изпраща едно от своите посолства в десет европейски града, в които е имало или има и към настоящия момент проблемни теми, зони или предизвикателства, които да станат обект на документални филми, отразяващи реалното им състояние.

Пловдив Европейска столица на културата 2019 е осмата точка по пътя на проекта. Целта на Европа Транзит е да представи актуална картина на градовете, с фокус култура. Маршрутът на посолството обхваща в Пловдив, Сеу̀та, Белфаст, Дрезден, Вроцлав, Сараево, Калининград, Пафос, Прищина, Истанбул. Всеки град ще има посветен на него документален филм, който да анализира актуалната ситуация, съотнесена към ценностите, които преследва Сан Себастиан 2016 – разбирателство, солидарност, толерантност, разнообразие на етноси и защита на човешки права.

 

 

В Пловдив, Европа Транзит, влезе в квартал Столипиново, един от най-многобройните ромски квартали на Балканите. Ромите са силно диаспорна етническа група, чието население е концентрирано изключително в Европа и която се сблъсква с не малко предразсъдъци от страна на другите общности. Една от основните цели на Сан Себастиан 2016 е да остави в наследство примери на толерантност и уважение към различния и да го направи именно през инструментариума на изкуството. Това е и причината документалните филми винаги да включват журналистическия анализ на реалната ситуация в съответния град през призмата на културата. Художественият екип на Европа Транзит, специално за проекта в Пловдив включва баското артистично дуо Sra. Polaroiska – хореографките Алаиц Аренсана и Мария Ибарете. По време на проестоя им в Пловдив те организират танцов уъркшоп с представители на ромската общност, на който през танца да се потърсят възможните измерения на социалната интеграция, предразсъдъците и дискриминацията. Режисьор на продукцията е Шубан Интаусти, който търси в Пловдив различните гледни точки към темата и разкрива богата палитра от идентичности, които съществуват в Европа. Завършеният филм ще бъде  излъчен през октомври, в рамките на културната програма на Сан Себастиан 2016.

За осъществяването на настоящия съвместен проект Пловдив 2019 и Сан Себастиан 2016 си сътрудничат с екипа на фестивала One Dance Week.

Европа Транзит: Десет истории, посветени на съвременните измерения на съжителството в Европа

Европа Транзит, пътуващото посолство на Сан Себастниан 2016 г., стартира в началото на януари с мисия да представи Сан Себастиан 2016 пред Европа, да защити съжителството на различните общности, които населяват континента и да запази културното и социално разнообразие, на което е люлка Европа.

 

 

През януари Европа Транзит посети Сеута, испански автономен град, разположен на северния бряг на Африка и споделящ граница с Мароко, в който темата беше имиграцията. Втората спирка, през февруари, беше Белфаст, с фокус върху мирния процес в Северна Ирландия. Дрезден беше третата дестинация, която през март посрещна екипа и разкри как един символ на разрухата от войната се изправя пред предизвикателството да посрещне бежанците, които търсят спасение от ужаса. Вроцлав, столица на културата заедно със Сан Себастиан, посрещна посолството през април, за да даде гласност на инициативи, борещи се за по-голяма толерантност и приемане на мултикултурната рамка в Европа. Сараево, през май, бе средата на проекта, а фокусът беше върху възможността на музиката да бъде инструмент за преодоляване на травмата от войната. В Москва, през юни, Европа Транзит се зае с темата за свободата на сексуалното изразяване. Юли стартира с Пафос, където се срещнаха миналото и настоящето на Кипър – една разделена държава, която песента превръща в единно цяло. След Пловдив, следват Прищина и Истанбул.

Резултатът от проекта са десет аудиовизуални творби, които обединяват журналистическия поглед през художествената призма и ще бъдат излъчвани ежемесечно в мрежата на Европейските столици на културата. До момента се състоя премиерата на „Съобщение от границата“ Сеута, „В диалог“ Белфаст, „Дрезден и бежанците“ Дрезден и „Човешка библиотека“ Вроцлав.

Като допълнение, Европа Транзит, създава палитра от споделените гледни точки на всички участващи в документалните филми, за да направи дигитална мозайка на многобройните концепции за идентичност, които всъщност изграждат Европа. Тази впечатляваща мозайка е част от europatransit.dss2016.eu и с всяка нова спирка става все по-богата.

 

Сан Себастиан 2016: Културата да живеем заедно

Сан Себастиан Европейска столица на културата 2016 цели да постави ценността върху ролята на културата като инструмент за изграждане на по-добро съжителство. За да постигне това, градът изгражда детайлна културна програма, която съдържа над 100 проекта, създадени и разработени в сътрудничество с културните оператори и артисти от цяла Европа. Тези над 100 проекта включват близо 500 културни дейности, които създават впечатляваща културна среда в Сан Себастиан и района.

Три са основните посоки /фара/, които обединяват проектите, структурирани в мотото „Културата да живеем заедно“: Фарът на живота /на индивида и на обществото като цяло/; Фарът на мира /посветен на уважението и съжителството/ и Фарът на гласовете /разкриващ разнообразието, приемствеността и общуването/. Така построената програма осигурява 12 месеца на активен културен живот, в които гостите и жителите на града да се насладят на всички ценности, на които се гради програмата.

Една от целите на Сан Себастиан 2016 е да провокира хората да имат активно участие чрез представяне на предложения, които да управляват и на които да се насладят. Сан Себастиан 2016 има ясно изразено европейско измерение, интегрира широка мрежа от участници и се занимава с множество въпроси, които представляват предизвикателство за Стария континент. Годината на титлата е повече от културен и артистичен фестивал. Целта е да се промотират места за срещи между гражданите – да се научат да живеят заедно, оставяйки след себе си устойчиво наследство отвъд 2016.

 

Пълната програма на Сан Себастиан 2016 може да бъде намерена на и английски и френски език ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *