ФОРУМ 2019 / Фокус Тютюневият град

Фондация „Пловдив 2019“ инициира дискусия и практически семинар на тема ИНДУСТРИАЛНА АРХЕОЛОГИЯЖивият град в контекста на съвременните концепции за културно наследство.

Форумът ще се проведе на 20 юни /вторник/ от 13,00  до 17,00 ч. в Тютюневия град в Пловдив и цели да представи нова и нехарактерна за България гледна точка към съвременната градска археология, с което да допринесе за разширяване на перспективите и полето за научни и практични разработки сред учащи и специалисти.

Форумът цели да срещне студенти и преподаватели от катедри Археология и Реставрация и консервация към университетите в София, Велико Търново, Благоевград, Шумен и Пловдив, Нов български университет, Университетът по архитектура, строителство и геодезия и Националната Художествена Академия, както и по-широк кръг от заинтересовани.

Гост лектор ще бъде Емануеле Курти,  археолог и културен мениджър, завършил в Перуджа. През 1992 г. се премества в Лондон, където в продължение на 11 години работи за Университет и колеж Бърдбек, след което продължава в Университета Базиликата /Матера, Италия/. Специализирал в областта на романизацията на Италия, работил на терен в Помпей и Йордания, през последните години интересът му е насочен основно към политико-икономическите измерения на културното наследство и трансформирането на хуманитарните науки. Курти участва в разработването на нови подходи в прилагането и осмислянето на историческата памет в съвременното общество и участва активно в програми, посветени на културата, паметта и спасяването на идентичността на конкретни населени места. Работи по проекти, посветени на творческите и културни индустрии, дигиталната културата, политиката за отворени данни и е в тясно сътрудничество с екипа на Матера – Eвропейска столица на културата 2019.

Форумът на 20 юни ще е разделен на три основни части.

Първата, водена от екипа на Фондация „Пловдив 2019“,  ще запознае участниците с инициативата Европейска столица на културата и ще даде информация за водещия проект „Тютюневият град“.

Втората част, водена от Емануеле Курти, ще постави информационна и практическа основа за развитие на темата за индустриалната археология в съвременния градски контекст и взаимодействието с културното наследство.

Третата част ще бъде отворена дискусия, в която участниците във форума ще имат възможност за обсъждане на тематични казуси, тези и въпроси и ще цели да провокира активна обмяна на мнения и позиции. Обобщените резултати от дискусията ще бъдат публикувани в информационните канали на „Пловдив 2019“.

Участието във форума е безплатно, като се изисква предварителна регистрация до 16 юни. Моля, попълнете регистрационната форма,  а на посочения от вас електронен адрес ще получите потвърждение.

Осигурен е превод на български език, а присъствалите ще получат сертификат за участие в семинара Форум 2019.

Събитиeто е са част от ключовия проект ФОРУМ 2019, на фондация Пловдив 2019 / Plovdiv 2019, който включва серия от семинари и специализирани срещи с фокус проекта Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Темите, които се представят и обсъждат, са тясно свързани с програмата на Пловдив ЕСК 2019 и целят да стимулират професионални дискусии и обмен на опит и знания в сектора на културата и изкуствата в България.

Уеб сайт на проекта  http://tobacco-city.plovdiv2019.eu/

Социален профил на проекта https://www.facebook.com/%D0%A2%D1%8E%D1%82%D1%8E%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-Tobacco-City-953223908084962/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *